ANTIKVARIÁT PRAŽSKÝ ALMANACH

Košík 0

MÁJ. Jarní almanach na rok 1858. 1. vyd. /MÁCHA /NERUDA /NĚMCOVÁ /ERBEN /HÁLEK

Erben Karel Hynek Mácha

 

 

Máj. Jarní almanach na rok 1858. /Mácha/Neruda/Hálek/Němcová/Erben ad.

Významný sborník českých spisovatelů připsaný "Nesmrtelné památce pěvce Máje Karlu Hynku Máchovi".
Redig. Josef Barák. V Praze, H. Dominikus, 1858. 320 s., ve front. litografický portrét K. H. Máchy.
Zúčastnění autoři:
J. Neruda, V. Hálek, A.Heyduk, R. Mayer, B. Janda, K. Světlá, S. Podlipská, J. Barák, J. V. Frič, A. Sázavská (manželka J.V.Friče), K. Sabina, J. Palacký, B. Němcová, a K.J. Erben.
Pův. vydání s novější (kol. 1910) polopl. vazbou. Na konci vev. doslov Ladislava Quise (4 listy), který byl obsažen v druhém vyd. z r. 1909. Obálka není vev. 152x125 Front. a titulní list s drobnými nahnědlými flíčky, růžky desek otřepené.

Mladá literární generace reprezentována V. Hálkem a Janem Nerudou, se tímto prvním Jarním almanachem nazvaným "MÁJ" hlasitě přihlásila k odkazu Karla Hynka Máchy a vymezila se k dosavadní izolované strnulosti vlasteneckonárodní tvorby, která nereaguje na společenské problémy přítomnosti. Po programovém vystoupení 14 autorů v Jarním almanachu Máj, zůstalo skupině jméno "Májovci".
Příspěvky J.V. Friče jsou z důvodů policejního zákazu podepsány pseudonymem (M.Brodský), zákaz publikování měl i Karel Sabina - K. S., rovněž několik dalších autorů své texty z nejrůznějších důvodů nepodepsali svým jménem (K.J. Erben - J.E.Miletinský, Sofie Podlipská - Žofie, B. Janda – V. Lánský, Anna Kavalírová-Fričová - Anna Sázavská, Vítězslav Hálek – Vítězslav J. Hálek).
Vedle původních básnických a prozaických textů obsahoval Jarní almanach důležitý příspěvek Karla Sabiny "Upomínka na Karla Hynka Máchu" (s. 295-317), který zasazuje Máchovo dílo do souvislostí s evropským romantismem (Pešat).

 



Máj. Jarní almanach na rok 1858. - novotisk z r. 1909.
Praha, Spolek českých beletristů Máje, 1909. Tiskárna české grafické akciové společnosti "Unie". 320 s. původního textu 1. vyd. a VII s. Ladislav Quis: Několik slov doslovem.
Pův. brož. 170x132

Po padesáti letech, je literární událost spojená s vydáním Jarního almanachu "Máj" hodnocena jako mezník a počátek nového období české literatury "s novými lidmi, novými snahami a novými plody" (L. Quis).
K připomenutí této významné události je v r. 1909 vydána nákladem Spolku českých beletristů Máje faksimile. I přes snahu vydavatelů tisk typograficky přizpůsobit původnímu vydání z r. 1858, jsou tiskaři z důvodu již neexistujících původních vinět, iniciál a ozdůbek kolem iniciál, nuceni použít do sazby jen typy podobné původním.

PRODÁNO / SOLD



Starší zpráva Novější zpráva


Komentáře

Vložit komentář